Het beste website CMS kiezen - hier moet je op letten

Van alle technologieën die je op jouw website gaat gebruiken, is de belangrijkste het Content Management Systeem (CMS), dit is het systeem dat wordt gebruikt om de inhoud op je website te managen. Het is dus ook vanzelfsprekend dat de eerste belangrijke keuze die je moet maken, het kiezen van het voor jou best werkende CMS. 

Een goed CMS moet het gemakkelijk maken om updates en het beheer van je hele website vanuit een systeem te regelen. Zonder CMS is het voor mensen zonder extreem veel kennis van webdesign, niet mogelijk om een website te ontwikkelen!

Website CMS

Welke website CMS is geschikt voor jouw website?

Het antwoord op deze vraag hangt af van jouw eigen wensen en behoeften. Vraag altijd aan jouw  website ontwikkelaar, voordat je aan het project begint, naar het CMS dat ze voor jouw website gaan gebruiken. Ken je het CMS nog niet? Vraag dan eerst om uitleg over onderhoud, kleine aanpassingen en andere taken die jij later eventueel zelf nog aan je website wil doen. Zorg ervoor dat het website CMS gemakkelijk te gebruiken is en alle functies heeft die je nodig hebt om het einddoel van jouw website te realiseren. 

Er zijn letterlijk honderden Content Management Systemen beschikbaar, afhankelijk van jouw doel, zijn er verschillende goede opties!

Beste website content management systeem voor een website

Wellicht heb je al eens over WordPress gehoord, WordPress is namelijk het populairste website CMS dat er is. De miljoenen gebruikers die voor WordPress kiezen, doen dit met een reden en SEO maakt daar zeker een groot deel van uit. 

Met de standaard versie van WordPress kan je heel makkelijk aangepaste URL’s, juiste koppen en ALT-tags voor afbeeldingen instellen. Komt dit je nog niet bekend voor? Lees dan ook vooral eens onze SEO blogs! Bij WordPress draait alles om plug-ins, dus je hebt er een paar nodig voor goede SEO. 

De Yoast SEO- plug-in is de meest populaire WordPress-plug-in tot nu toe. Hiermee krijg je controle over de metatags en allerlei technische SEO zaken. Yoast maakt het gemakkelijk om seo geoptimaliseerde URL’s in te stellen, breadcrumbs in te schakelen, 301-omleidingen te maken of je XML-sitemap aan te passen. Het kan ook een robots.txt-bestand voor je genereren. Deze uitgebreide plug-in en standaard WordPress-functies dekken dus de belangrijkste SEO aspecten waardoor je met een WordPress makkelijker goed kan scoren in Google.

Ook is het, het vermelden waard dat WordPress zorgt voor een razendsnelle laadsnelheid van pagina’s, aangezien je de plug-ins, thema’s en aangepaste code de snelheid niet verprutst. Maar zelfs als je verstandig gebruik maakt van thema’s en plug-ins, is paginacaching nog steeds een goede toevoeging, en dat is nou precies wat WordPress te bieden heeft..

Nu zijn mobielvriendelijke thema’s ook een belangrijkpunt voor zowel SEO als CRO. Momenteel accepteert WordPress alleen nog maar thema’s die zijn geoptimaliseerd voor mobiel, zo weet je dus zeker dat je website geoptimaliseerd is voor mobiele gebruikers.

Over het algemeen lijkt het erop dat WordPress met afstand de beste website cms is voor vrijwel alle doeleinden, en ja dat is eigenlijk ook zo. Toch behandelen we graag nog 2 Content Management Systemen die interessant voor jou kunnen zijn.

Weinig ervaring met webdesign? Toch aan de slag met het CMS van WIX!

Ondanks dat WIX verreweg niet de beste CMS is, wat je doel ook is. Kan je met WIX zeer gemakkelijk zelf een website maken met een professionele uitstraling. WIX is op gebied van SEO & CRO dus niet de beste CMS, maar als jouw doel van een website alleen als visitekaartje moet gelde, kan je met WIX zelf een heel eind komen.

Kortom, WIX is dus zeker niet het beste website CMS, maar kan een uitkomst bieden wanneer jij zelf een goed uitziende website wilt maken. Dit kan je geld besparen omdat je je website niet hoeft te laten bouwen. Zo heb je toch een professionele website die je kan tonen aan jouw (potentiële) klanten.

Bekijk in onderstaande video hoe je zelf een website met WIX bouwt!

Wix CMS

Een goed alternatief CMS voor een webshop? Shopify!

Shopify is oorspronkelijk ontworpen als een CMS voor webshop, dus het heeft veel ingebouwde e-commercefuncties. Hoewel het niet zo krachtig en uitgebreid is al WordPress, is het veel gemakkelijker te gebruiken. Let wel op, om in Shopify je webshop uitgebreid aan te passen kwa design, moet je wat coderen in Shopify’s eigen codeertaal genaamd Liquid. Dit kan lastig zijn als je hier geen ervaring mee hebt

Vanuit SEO-oogpunt is Shopify redelijk goed, maar ook hierin verslaat WordPress Shopify. WordPress is en blijft gewoonweg het meest uitgebreide en makkelijke website CMS.

Toch wil ik Shopify in deze blog als CMS voor webshops wel genoemd hebben. Veel beginnende e-commerce ondernemers kiezen voor Shopify om tijd in het designen van de webshop te besparen. Daarnaast kan je met shopify heel overzichtelijk (maar wel beperkte) online marketing activiteiten uitvoeren en meten. Zo meet je de resultaten dus zeer gemakkelijk in het zelfde systeem waar je ook aanpassing op kan doorvoeren.

Het beste website CMS is dus WordPress

Zoals in het begin van de blog aal aangegeven is, kan het doel van jouw website een grote invloed hebben op welke website CMS je moet kiezen. Toch willen we je meegeven dat over het algemeen WordPress als beste uit de test komt. WordPress is zo uitgebreid en gebruiksvriendelijk, dat je vrijwel elk doel die je stelt met jouw website ermee kan verwezenlijken.

Online marketing blogs

Zullen wij jou anders helpen met het bouwen van jouw ultieme website?

Wil je beginnen met een website? Uitstekend idee! Je laat zoveel kansen liggen als je nog geen website hebt, vrijwel iedereen is tegenwoordig online en daar kan je met een professionele website perfect op inspelen.

Of jouw website nou alleen als visitekaartje moet gelden, of moet zorgen voor nieuwe klanten, Bij Digitalness kunnen we je er perfect bij helpen! Laten we samen kijken naar wat de beste mogelijkheden voor jouw zijn. Je kan ons hiervoor mailen op info@digitalness.nl of direct bellen via 0637009696. Liever eerst nog eens kijken naar wat we precies doen? Bekijk dan hoe wij websites en webshop maken!

Een vraagstuk over online marketing? Wij helpen je graag!

Digitalness: Jong & innovatief met een bewezen trackrecord
Chat openen
Hulp nodig?
Hallo👋
Kunnen we je ergens mee helpen?