On page SEO is niks zonder off page seo, maar andersom ook niet!
Je SEO strategie kan altijd worden onderverdeeld in twee verschillende categorieën: on-page SEO en off-page SEO. Beide zijn cruciaal voor het succes van een SEO-strategie, maar het is en blijven 2 vakken apart. Begrijp me niet verkeerd, gelukkig zijn er genoeg SEO specialisten die zowel on page SEO als off page SEO als geen ander onder de knie hebben!
On page SEO is gefocust op het optimaliseren van delen van je website waar je voornamelijk alleen zelf invloed op hebt, terwijl off-page SEO gericht is op het vergroten van de autoriteit van jouw website door middel van het maken van inhoud en het verdienen van backlinks. Laten we het opsplitsen.
Er zijn twee hoofdcategorieën waar zoekmachines zoals Google naar kijken bij het rangschikken van jouw website ten opzichte van andere websites.
- On page SEO kijkt naar waar je site (of pagina) over gaat.
- Off page SEO kijkt naar hoe relevant en populair jouw site is.

Om het wat simpeler te maken: op welke zoekwoorden je gevonden wordt, wordt grotendeels bepaald door factoren op de pagina (on-page SEO), terwijl hoe hoog je scoort in de zoekresultaten grotendeels wordt bepaald door factoren buiten de pagina (off page SEO).
Wat is on-page SEO?
On-page SEO (ook bekend als “on-site” SEO) betekent het optimaliseren van verschillende aspecten op een website die van invloed zijn op jouw positie in de zoekmachines. Op welke positie en zoekwoorden jouw website wordt weergegeven binnen de zoekmachines, wordt bepaald door een aantal rangschikkingsfactoren zoals usability, paginasnelheid, inhoud, focus keywords, meta instellingen, en nog wat factoren (zie de checklist hieronder).
On page SEO gaat dus over het optimaliseren van factoren waar alleen jijzelf invloed op hebt door wijzigingen op je eigen website.


On page SEO-checklist:
Hoe zorg je ervoor dat je on page SEO op de pagina’s geoptimaliseerd zijn? Hier is een handige checklist voor on-page optimalisaties die je kan doorvoeren op je eigen website. In de loop van het jaar zullen wij verschillende diepgaande blogs schrijven over deze aspecten. Volg ons op LinkedIn om op de hoogte te blijven van onze nieuwste blogs, zo blijf jij op de hoogte van nieuwe trend en ontwikkelingen gerelateerd aan SEO en nog veel meer wat te maken heeft met online marketing!
Wat is off page SEO?

Off-page SEO is alleen gefocust op het vergroten van de autoriteit van je website door het verkrijgen van links van andere websites naar jouw website. Klinkt misschien simpeler dan al die aspecten die je moet optimaliseren bij on page seo, maar dat is het meestal niet.
Een goede uitleg over hoe autoriteit in elkaar steekt, is lastig. Er zijn geen exacte factoren vanuit de zoekmachines die de autoriteit bepalen. Wat we wel zeker weten, is dat hoe meer andere website naar jouw website linken, hoe groter de autoriteit van je website wordt. Daarnaast weten we ook dat de kwaliteit van een backlink, de grootte van de stijging bepaald. De kwaliteit van backlinks wordt bepaald door de autoriteit van de website die naar jouw website linkt.
Dit is dan ook de reden dat een website zoals Wikipedia bij heel veel zoekwoorden bovenaan staat. Deze website hebben zoveel backlinks dat als er nieuwe pagina’s gepubliceerd worden, deze zonder enige moeite naar de eerste pagina van relevante zoekwoorden stijgt.
SEO tools zoals Ahrefs, meten precies hoeveel backlinks jouw website heeft en of deze kwalitatief zijn of niet. Zo kan je perfect het proces van de optimalisatie van off page SEO voor jouw website in de gaten houden!
Off page SEO optimalisatie
Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op je off page SEO-score. Hoewel je dit met verschillende strategieën moet aanpakken, delen ze een overkoepelend doel om populariteit en autoriteit van jouw website van buitenaf op te bouwen doormiddel van backlinks. Hieronder delen we de 3 makkelijkste manieren om backlinks te verzamelen:
- ‘’Gratis’’ inkomende backlinks
- Social media marketing
- Gastbloggen en gastposten
De grootste off-page SEO-factor is het aantal en de kwaliteit van backlinks naar uw website. Enkele voorbeelden van manieren waarop je links naar jouw website kunt krijgen, zijn:
- Het creëren van de beste content d.m.v. content marketing waarnaar mensen willen linken omdat het waardevol is.
- Social media posts met inhoud die links genereren.
- Samenwerkingen met influencers in jouw branche die uiteindelijk naar jouw website linken.
- Gastbloggen op sites die relevant zijn aan jouw branchee. Deze berichten bevatten links naar jouw site.
Hoewel de hoeveelheid links nog steeds belangrijk is, wordt het steeds belangrijker dat ook de kwaliteit van de links goed is. De kwaliteit van backlinks wordt bepaald door de autoriteit van de website die naar jouw link, let daar dus goed op!
Hoeveel links heb je nodig voor goede off-page SEO? Dat is een moeilijke vraag en het zal voornamelijk liggen aan de autoriteit van je concurrenten. Hoe hoger de autoriteit van je concurrenten, hoe hoger jouw autoriteit moet worden.
Veel SEO specialisten dachten vroeger dat het kopen van links een geldige manier van linkbuilding was; Google zal je nu echter flink straffen voor het kopen van links. Zij vinden dit manipulatie waardoor de ‘’zoekers’’ niet altijd de beste inhoud vinden voor wat ze zoeken. Nogmaals, kwaliteit wint het van kwantiteit als het gaat om linkbuilding, focus dus vooral op kwaliteit.
Is on-page of off-page SEO belangrijker?
Voor de duidelijkheid, een goede positie binnen zoekmachines gaat niet om het kiezen tussen on page- en off page SEO, dat is het zelfde als kiezen tussen een fundering of een dak voor je huis. On page- en off page SEO werken samen om jouw posities binnen de zoekmachines op complementaire wijze te verbeteren.
We kunnen je wel adviseren om je on page SEO strategie eerst te optimaliseren voordat je je gaat richten op off page SEO. Zonder goede on page SEO zal off page SEO je namelijk helemaal niks opleveren, terwijl je met alleen on page SEO al redelijke resultaten kan behalen op zeer specifieke zoekwoorden. Welke zoekwoorden dit zijn, kan je achterhalen met diepgaande zoekwoorden onderzoek.
Lukt het niet of laat je het liever over aan professionals? Wij helpen je!
We hopen dat dit artikel je heeft geholpen om met jouw website goed te scoren binnen Google. Maar als je nog geen ervaring hebt met SEO, kan ik begrijpen dat het een lastige taak blijft, daarnaast zal een goede SEO strategie je ook heel wat tijd gaan kosten.
Wij helpen je graag! Digitalness kan jou helpen met je gehele SEO strategie, zodat we jouw pagina’s gegarandeerd op de eerste pagina van Google krijgen. Benieuwd naar hoe we je helpen? Mail dan eens naar info@digitalness.nl of bel ons via 0637009696. Dan kijken we samen naar de beste oplossingen voor jou!